© B+G

O.A.S.E. - specialized library

en | de | fr
City, Country Düsseldorf, Tyskland
Year 2009–2011
Client Universitätsklinikum Düsseldorf, Germany
Architect HPP Hentrich-Petschnigg und Partner
Services Byggeteknisk prosjektering
Facts BTA: 5,055 m² | 5,000 m²
Awards Auszeichnung Guter Bauten des BDA Düsseldorf 2014, Recognition

"OASE" - a new learning and communications centre creates the urban development link between the University Hospital Düsseldorf and the adjacent university campus. The building was inaugurated in November 2011. It has a square shaped footprint with a length of 22.30 m and reaches a maximum height of approximately 45 m above ground.

 

The whole structure is made of reinforced concrete using flat slabs spanning between core walls, columns or the load bearing façade. The façade is a key feature adding to the "Oase's" distinctive appearance. Most parts of this load-bearing façade do not continue to the foundation which makes the structural design of the entire building challenging. All structural concrete façade elements are connected to the slab edges forming a framework. This 3D-framework was designed considering the different construction stages. As a result of the close cooperation of the whole design team throughout the design or construction process, the building was finished in an impressively short time.

Byggeteknisk prosjektering
Høyhus
Skole og utdanning
Betong