© B+G

Oval at the Baseler Platz

en | de | fr | no
City, Country Frankfurt, Germany
Year 2000–2003
Client BGA Allgemeine Immobilienverwaltungs- und Entwicklungsgesellschaft
Architect AS&P - Albert Speer und Partner
Services
Facts Gross volume: 97,840 m³

The new building of the residential and office complex has a particular significance through its prominent location at the southern entrance to the City of Frankfurt. The design of the solitary building relocates the borders of the plaza out of the course of the Baseler street to the East and releases the building from a design which is based stringently on the surroundings. This is also reflected in the sophisticated design of the glazed exterior elevation, which is harmonically articulated with opaque, volume-forming elements.

The 7-storey reinforced concrete skeleton structure comprises pre-stressed ceiling slabs, cantilevered column-free up to seven metres over the setback ground floor. The spacious atrium provides the circulation of the building. The bays of the roof construction are filled with highly translucent pneumatic cushions which provide the interior courtyard with a maximum of transparency and openness.

Structural Engineering
High-Rise
Office
Residential
Membranes