© B+G

Zero Emission Area Rheinufer Süd

en | de | fr | no
City, Country Ludwigshafen, Germany
Year 2007–2010
Client GAG Ludwigshafen
Architect Jourdan & Müller, Seepe und Hund
Services Structural Engineering
Building Physics
Facts Gross volume: 30,000 m³
Awards Deutscher Bauherrenpreis 2012, 1st prize

The East of the city of Ludwigshafen got a new look/face with the “Rheingalerie”, the “Rheinuferpark” and the high quality residences at the southern bank of the Rhine. There shall be a “zero emission quarter” with lower energy consumption and optimized energy supply. The GAG Ludwigshafen has realized among other things the new building of an office and residential building. This was a 6-storey office and residential block as well as two 5-storey residential buildings. The complex shares the basement, where you find store rooms, building services and an underground parking.

With reference to this building project, 90% of recycled concrete were used for the building construction. The buildings were designed as passive house standard.

Building Physics
Sustainability
Office
Residential
Reinforced Concrete
Recycled Concrete