© B+G

Provinciehuis Antwerpen

en | de | fr | nl | hu
City, Country Antwerpen, België
Year 2013–2019
Client Provincie Antwerp
Architect XDGA
Services Structural engineering
Facts GFA: 33,000 m² | NFA: 23,500 m² | Hoogte: 60 m | Totale oppervlakte: 13,500 m² | Bouwkosten: 65M EUR | Certificaat:
Awards European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2022, Nominee

Het nieuwe hoofdkantoor, met een vloeroppervlakte van 33.000 m² bevindt zich in de directe nabijheid van een openbaar park. De belangrijkste onderdelen van het ontwerp omvatten een transparant congresgebouw van twee verdiepingen, dat haaks onder de nieuwe kantoortoren kruist. De kantoortoren fungeert als een brug en staat op twee "poten" over het congresgebouw met ondergrondse parkeergarages. Het terras op het dak van het congresgebouw biedt een prachtig uitzicht op het aangrenzende parklandschap. Een opvallend kenmerk van de nieuwe toren is de opmerkelijke draai, met een dubbel gekromde structurele gevel die bestaat uit driehoekige raamelementen en wit sierbeton.

De hoofdtaak was het wapenen van het beton van het 14 verdiepingen tellende gebouw, waarbij rekening werd gehouden met de dominante schuining door de draaiing van de gevel. Een extra uitdaging was het realiseren van de brug over het congresgebouw, waar een staalstructuur verwerkt zit in de betonnen driehoeken.

De draagconstructie van het gebouw bestaat voornamelijk uit de toegangskernen, brugstructuur over twee verdiepingen, de vloerplaten en de geperforeerde gevel aan de buitenkant. De geometrie van de gevelknopen is geoptimaliseerd met behulp van een computerondersteund algoritmisch proces.

Het congresgebouw, dat zich onder de kantoortoren bevindt en onder andere een auditorium, beurshal en congresruimten huisvest, heeft een open plattegrond met ruime overspanningen.

Structural Engineering
Kantoor
Planning
© B+G
Construction
© B+G
Completion
© XDGA / ©Matthias Van Rossen